Pilotażowy program "Dobry posiłek w szpitalu".

Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów przebywających w szpitalach. Jak napisano w uzasadnieniu do zarządzenia prezesa NFZ, wprowadzenie programu pilotażowego wynika ze świadomości szczególnego znaczenia właściwego żywienia pacjentów przebywającego w warunkach szpitalnych. Odpowiednia dieta w szpitalu powinna być integralną częścią całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie, poprawę skuteczności leczenia zachowawczego i  chirurgicznego oraz zmniejszenie ryzyka powikłań i skrócenie czasu gojenia się ran pooperacyjnych. Dobrze odżywiony pacjent szybciej powraca do zdrowia i tym samym może krócej przebywać w szpitalu, co korzystnie wpływa na jego ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego, a także obniża całkowity koszt leczenia .

Śniadanie dieta podstawowaŚniadanie dieta podstawowa 19-01-2024


Obiad dieta podstawowaObiad dieta podstawowa 19-01-2024

Śniadanie dieta podstawowaŚniadanie dieta podstawowa 18-01-2024


Obiad dieta podstawowaObiad dieta podstawowa 18-01-2024

Śniadanie dieta podstawowaŚniadanie dieta podstawowa 17-01-2024


Obiad dieta podstawowaObiad dieta podstawowa 17-01-2024

Śniadanie dieta podstawowaŚniadanie dieta podstawowa 16-01-2024


Obiad dieta podstawowaObiad dieta podstawowa 16-01-2024

Śniadanie dieta podstawowaŚniadanie dieta podstawowa 15-01-2024


Obiad dieta podstawowaObiad dieta podstawowa 15-01-2024

Śniadanie dieta podstawowaŚniadanie dieta podstawowa 12-01-2023


Obiad dieta podstawowaObiad dieta podstawowa 12-01-2023